Chestiuni generale

Diabetul zaharat este o boală care afecteaza din ce în ce mai multe persoane. Diabetul este numit și drept ucigașul tăcut, deoarece nu produce simptome imediate, uneori fiind prezent ani buni într-un mod silențios și insidios. Diabetul poate cauza complicatii grave (din păcate uneori primul simptom este tocmai complicația în sine!), de aceea este foarte important să depistăm și să conștientizăm boala din timp. Dacă aveți antecedente familiale de diabet zaharat, atunci ar trebui căutat dacă există o predispoziție ereditară – sau poate deja există o tuburare de metabolism a zahărului? O dietă necorespunzătoare, un stil de viață nesănătos, sedentarismul, obezitatea cresc riscul de a dezvolta diabetul zaharat de tip 2. La femeile gravide poate apare afectiune metabolica numită diabet gestațional care, deși de obicei este doar tranzitorie dar screeningul, diagnosticul si tratamentul corect in aceată  perioadă sunt extrem de importanți.

Principalele noastre sarcini sunt evaluarea factorilor de risc in apariția diabetului, inverstigații privind depistarea acestuia, precum și gestionarea pacienților deja diagnosticati cu diabet zaharat: dietă personalizată, modificarea stilului de viață, tratament adecvat și monitorizare periodică a eficacității tratamentului respectiv, verificarea anuală și tratarea în mod corespunzător a oricărei complicații în curs de dezvoltare sau deja prezente. Cabinetul nostru execută screening-ul diabetului de tip 1 și 2 respectiv evaluază complicațiile ale diabetului zaharat (boli de rinichi, pierderea vederii, neuropatia diabetică). Ne focusăm și asupra afecțiunilor asociate și trimitem pacienții mai departe la investigații de specialitate după caz – în special pentru boli cardiace și boli renale cu altă origine decât diabetul, probleme de vedere, boală arterială obstructivă periferică. 

 

Ne adresăm…

…celor suferind de diabet zaharat, dar și cărora care prezintă factori de risc privind apariția diabetului ca și antecedente familiale, obezitate, dislipidemie sau diabet gestațional – când există șanse ca bola să devină permanentă.

Servicii

Cabinetul nostru se axează asupra tulburărilor metabolismului glucidic și afecțiunilor colaterale, tratamentuliu și prevenirii complicațiilor diabetului, indicațiilor de tratament. Noi încercăm să oferim toate sfaturile utile pentru toți pacienții cu diabet zaharat de care pot să aibă nevoie pe parcursul tratamentului. Consultarea pacienților se face cu programare prealabilă.

Lista sumară a tratamentelor:

 • Examen medical general  
 • Examinări pentru depistarea complicațiilor specifice
 • Terapie personalizată cu modificarea impusă de necesități
 • Monitorizarea pacienților tratați cu insulină, instruirea pentru managementul corect a insulinoterapiei
 • Sfaturi pentru stil de viață
 • Diagnostizarea (în lunile 24–28 de sarcină) și urmărirea diabetului gestational
 • Instruirea privind utilizarea dozatoarelor de insulină (seringi, penuri, pompe)
 • Învățarea pacientului pentru utilizarea corectă a dispozitivelor de măsurare de glucoza din sange
 • Screening-ul neuropatiei și a bolilor arteriale obstructive periferice prin:
  1. Diapazon Rydel-Seiffer calibrat de 128 Hz
  2. Monofilament Semmens-Weinstein
  3. neurotip
  4. examinare Doppler a sistemului arterial periferic
  5. index gleznă–braț
 • Consiliere pentru îngrijirea piciorului (igiena corespunzatoare, încălțăminte adecvată și recomanadrea examenului de specialitate la Clinica de Podiatrie Cluj) după caz
 • Examen și tratament specializat de podiatrie (în colaborare cu Clinica de Podiatrie).