Tippek az ünnepekre – hogy a cukorbetegség el ne rontsa a karácsonyt!

 

A karácsonyi időszak izgalmakkal és érzelmekkel teli kavalkád. De ha cukorbeteg van a családban, az ünnepeket aggódás, bizonytalanság is jellemezheti. Igazságtalan, hogy egy napra sem lehet szabadságra menni ebből a helyzetből, mindig utána számolva a bevitt kalória és szénhidrátmenntiségnek. De sok mindent tehet annak érdekében, hogy a karácsony élvezhető legyen a család és a barátok körében.

Íme, néhány dolog, amit jó, ha tud:

Ne hanyagolja el a vércukorszint mérését. Ha többször, vagy a szokásostól eltérő órában étkezik, mérjen gyakrabban és ha elutazik valahova mindig legyen önnél megfelelő mennyiségű gyógyszer és tesztcsík, tű. Készüljön fel az ünnepi időszakra elegendő mennyiségű inzulinnal, tesztcsíkkal és/vagy gyógyszerrel. Próbálja az étkezéseket a megszokott időpontokhoz legközelebb tartani, de ha ez csúszik, akkor egyen egy kis rágcsálni valót, főleg inzulinkezelés esetén.

A karácsonyi vacsora

Szénhidráttartalom szempontjából hasonlít egy túlméretezett vasárnapi ebéd  véget nem érő sorozatához. Megfontolandó tanács, hogy: nem kell minden fogásból enni, válassza ki azt, amit a legjobban szeret. Igaz, hogy végig lehet enni a teljes menüsort, de akkor mindenből csak keveset egyen! Egy jó kis séta étkezések után nemcsak elég sok kalóriát égethet el és segít a vércukorszint szabályozásában, de még kellemes is lehet.

Beigli

Szerencsére a cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk a beigliről, amely nélkül a karácsony szinte elképzelhetetlen. Van lehetőség otthon elkészíteni a cukormentes beiglit házilag a rengeteg netes receptek alapján édesítőszer használatával.

Íme egy példa alapanyagokhoz:  Tésztához: 35 dkg liszt, ½ Ráma margarin, 2 dkg élesztő, 1 csapott evőkanál édesítőpor, 2 tojássárgája, 0,5 dl tej, csipetnyi só. Töltelékhez:  25 dkg darált dióbél, 5 csapott evőkanál Canderel édesítőpor, 1 db reszelt jonathán alma, 1 púpozott evőkanál diabetikus sárgabarack lekvár, 2 evőkanálnyi diabetikus meggybefőtt kimagozva.

Rágcsálnivalók 

A gyakran szénhidrát-és kalóriatartalomban igen magas rágcsálnivalók, sütemények helyett használjon nyers zöldségeket és alacsony kalóriájú mártásokat. Gyorsan elkészíthetők, egyszerűek és ízük mellett a látványuk is nagyszerű. Használjon murkot, petrezselymgyökeret, paprikát, kígyóuborkát, spárgát és édes zellerszárat felhasogatva. A mártás készülhet avokádóval, penészes sajttal, fokhagymával, curryval, zöldfűszerekkel, joghurttal, balzsamecettel és még sok egyébbel, ízlés szerint. Vigyázat az olaj mennyiségre: plusz kalória forrást jelenthet.

Az alkohol

Alkohol fogyasztásakor a máj glükózfelszabadító képessége csökken, mert a bevitt alkohol lebontásával van elfoglalva. Ilyenkor a  cukorbeteg hipoglikémiás állapotba kerülhet, főleg ha kimarad egy étkezés.

Vigyázat, az alkohol befolyásolja az ítélőképességet! Előfordulhat, hogy nem veszi észre, ha túlságosan leesett a vércukorszintje, és nem pótolja a szénhidrátot. Környezetében könnyen gondolhatják, hogy túl sokat ivott, és fel sem merül bennük, hogy esetleg segítségre van szüksége. Ezek a helyzetek nagyon veszélyes hipoglikémiás állapothoz vezethetnek.

Az italokban ugyan van szénhidrát, de ez nem ellensúlyozza az alkohol glükózcsökkentő hatását. A diabétesz nem jelenti azt, hogy nem fogyaszthat alkoholt, de van néhány alapszabály, amit minden cukorbetegnek be kell tartania:

  • Csak mértékkel igyon – egy jó tanács cukorbetegnek és nem cukorbetegnek egyaránt.
  • Ha lefekvés előtt fogyasztott alkoholt, egyen még valamit, mert az alkohol leviheti a vércukorszintet alvás közben, és könnyen hipózhat. Ez azért veszélyes, mert az alkohol miatt mélyebben alszik, így nem biztos, hogy érzékeli a hipoglikémia figyelmeztető jeleit. Inkább étkezés közben fogyasszon alkolholt, ne evés előtt, ami nálunk elég gyakori szokás.
  • Az ünnepek nemcsak az evésről-ivásról szólnak, hanem a családról és a barátokról is! Használja ki ezt az örömteli időszakot arra, hogy minél több időt töltsön szeretteivel!